BEYOND SIGNS

Beyond Signs – Zagreb

U Zagrebu je od 18. do 21. listopada 2021. uspješno održana prva umjetnička rezidencija projekta Beyond Signs. Rezidencija je održana u sklopu Festivala znakova pokreta i mašte u organizaciji hrvatskog projektnog partnera, udruge „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kulture Gluhih – DLAN“.
Odabrani umjetnici imali su priliku osobno surađivati na pozornici u Centru kulture na Peščenici – KNAP. Aktivnosti umjetnika bile su većinom usmjerene na razmjenu najbolje prakse, dijeljenje iskustava i znanja pod vodstvom umjetničkih direktora Angela Naumovskog i Tonyja Weavera.

22. – 23. svibnja 2021 Online zoom – Beyond Signs


Odabrani umjetnici sa umjetničkim direktorima iz Italije , Portugala i Hrvatske su sudjelovali na RADIONICI koju ie vodio izvedbeni umjetnik EYK KAULY iz Njemačke u sklopu Medjunarodnog projekta “Beyond Signs” financiranog sredstvima Europskog doma Kreativna Europa. Radiinica se održala preko ZOOM aplikacije u trajanju od jednog vikenda zbog nemogućnosti prisustvovanja u fizičkom obliku (radionice uživo) zbog epidemije bolesti COVID-19.

Za jednakost pristupa, profesionalizaciju i uključivanje izvornih znakujućih umjetnika za mješovitu publiku

Beyond Signs je dvogodišnji projekt koji nastoji unaprijediti razinu društvene integracije gluhe populacije kroz umjetničku suradnju u sektoru izvedbenih umjetnosti, a čije faze obuhvaćaju konceptualizaciju i nastupe te transnacionalnu cirkulaciju umjetnika i umjetničkih kreacija sa svrhom umrežavanja i razvoja miješane publike.

Kroz predviđene projektne aktivnosti nastojati će se unaprijediti vještine izvornih znakujućih umjetnika, povezanih kulturnih djelatnika i prevoditelja znakovnih jezika, istovremeno senzibilizirajući publiku po pitanju potencijala inkluzivnog kazališta koje uključuje znakujuće glumce.

Projekt je zamišljen u tri paralelne aktivnosti koje podjednako doprinose procesu integracije između različitih jezika, kultura i zajednica dijeljenjem dobre prakse između sudionika

Prva aktivnost: produciranje kazališne izvedbe

Do kraja 2020. Godine partneri će raspisati poziv za izvorne znakujuće umjetnike kojim ih pozivaju da se uključe u proces kreacije izvedbe. Tokom edukacijskih aktivnosti i ukupno tri kreativne rezidencije, projekt će definirati novu metodologiju izražavanja u izvedbenim umjetnostima dostupnu mješovitoj publici osoba sa i bez oštećenog sluha, a oslanjati će se na spoj Znakovne Poezije, Vizualnog Vernakulara, Fizičkog kazališta, Govora tijela i suvremenog plesa.

Izvedba će premijerno biti izvedena u lipnju 2022. U Milanu (IT) tokom festivala “Festival del Silenzio”, te u Edinburgh-u (UK) na “Fringe” festivalu u srpnju 2022 gdje će u velikoj mjeri nastojati utjecati na profesionalnu publiku aktivnu u izvedbenim umjetnostima pomoću kojih će poticati mogućnosti globalne distribucije projektnih rezultata.

Druga aktivnost: treninzi za gluhe i čujuće tumače, djelatnike u kulturi i umjetnike izvorne znakovatelje u izvedbenim umjetnostima

Usporedno s umjetničkom aktivnošću, radionice projekta promicati će transnacionalne i nacionalne majstorske radionice koje će uključivati umjetnike izvorne znakovatelje i povezane djelatnike u kulturi koji će, sudjelujući u projektnim aktivnostima, kroz praktično učenje unaprijediti svoje vještine u području izvedbenih umjetnosti. Isti pristup biti će primjenjen i na gluhe i čujuće tumače kako bi ih se približilo specijalizaciji u vidu scenskog rada. Stečena znanja i iskustva biti će moguće testirati u međunarodnom kontekstu.

Treća aktivnost: razvoj publike

Projekt Beyond Signs kroz predviđene aktivnosti namjerava uključiti širu javnost što se osobito odnosi na djecu, mlade i studente. Navedeno će se postići kroz suradnju s obrazovnim ustanovama. Sve osobe koje će sudjelovati u ovim aktivnostima doći će u izravni kontakt sa znakovnim jezicima kao i s njihovim ekspresivnim i umjetničkim oblicima što će uvelike doprinijeti približavanju sudionika kulturi i umjetnosti gluhe populacije.

Partners

Projekt je osmislio vodeći partner, organizacija Fattoria Vittadini (IT), zajedno s dvije partnerske organizacije, udrugom DLAN (HR) i plesnom udrugom VoArte (PT).
Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske Unije “Kreativna Europa”.

Umjetničke aktivnosti u projektu vodi tim umjetničkih direktora iz partnerskih organizacija a čine ga Rita Mazza (IT), Angel Naumovski (HR) i Tony Weaver (PT)

Više informacija, kontaktirajte:

E-mail: art@beyondsigns.eu

Whatsapp :+385 91 492 3109 (na hrvatskom)

Možete pisati na hrvatskom, engleskom, talijanskom ili portugalskom.

https://beyondsigns.eu/about-us/

Rok za prijavu odgođen na 01. ožujka 2021!

Kako bismo omogućili što većem broju zainteresiranih sudionika da se uključi u Beyond Signs projekt, odlučili smo premjestiti rok za prijavu na međunarodni poziv za gluhe i znakujuće umjetnike na prvi ožujka 2021. godine!

Ako ste među onima koji se još nisu stigli prijaviti sad imate priliku! Snimite kratak video o sebi i pošaljite ga zajedno s prijavnim obrascem na art@beyondsigns.eu

Prijavni obrazac i više detalja o prijavi na poziv možete naći na poveznici: https://beyondsigns.eu/medunarodni-poziv-za-gluhe-umjetnike-umjetnike-izvorne-znakovatelje-rok-za-podnosenje-prijava-15-veljace-2021/?lang=hr