AbbA

U sklopu programa Kreativna Europa, u Centru za kulturu “Trešnjevka” je bila realizacija projekta Europske platforme “ABBA – Europe – Audience Blending by Arts”, od 12. do 14. rujna 2017. U projektu sudjeluju Centar za kulturu Trešnjevka i Udruga “Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN” iz Hrvatske te još 7 partnera iz Belgije, Finske, Engleske, Portugala i Bugarske.

Nositelj i koordinator projekta je GC De Zeyp iz Bruxellesa kojeg zastupa Ivo Peeters.

Iza skraćenog naziva ABBA Europe krije se opis namjere ove platforme, a ta je „Audience Blending by Arts“ odnosno povezivanje publika putem umjetnosti. Preciznije, osnovni cilj platforme je stvaranje mješovite publike za predstave koje uključuju glasovni i znakovni jezik.

Ideja za ovaj projekt nastala je 2015. godine kada je Ivo Peteers, predsjednik Europske mreže centara za kulturu (ENCC), gledao predstavu ČUVARI SNA koju simultano (ali opet zasebno i specifično) izvode čujući i gluhi glumci i glumice. Ta se predstava pokazala kao višestruko inkluzivna jer se tematski osvrće na rat, pomirenje i inkluziju, a izvedbeno zahtijeva rodnu i komunikacijsku inkluzivnost aktera i publike.

Ova se predstava nametnula kao idealan medij za promociju inkluzivnosti i razvoj mješovite publike (čujućih i gluhih) koja uživa i u glasovnim izvedbama i izvedbama na znakovnom jeziku. Odnosno, nametnula se kao oruđe za doprinos jednom od glavnih ciljeva Europske strategije za osobe s invaliditetom (ES OSI 2010-2020) Europske komisije koji teži „umanjiti prepreke jednakoj participaciji (OSI) u aktivnostima dokolice“ kroz realizaciju „pristupačne i inkluzivne kulture“.

U nastojanju da se ovaj vid inkluzivnog teatra i predstave približi široj publici, projekt je okupio kvalitetne partnere iz Europe koji su postavili temelj ove platforme koja je financirana od strane EACEA i fonda Kreativna Europa: Kultura.