Deaf Band DLAN

Deaf Bend DLAN je nastao na inicijativu Gluhih članova Udruge “Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN” u sklopu projekta Pravo na umjetnost, Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Program je započeo prije dvije godine provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha i proširio se na poduku bubnjeva i bass gitare, a 2015.g. oformio se inkluzivni Deaf Band Dlan.

U bendu nas je sedmero: pet gluhih i nagluhih osoba,  te solo gitarist i pjevačica koji su zdrava sluha (čujući).

  • Iva Valentić, vokalna pjevačica, po zanimanju akademska slikarica, radi kao slobodni umjetnik;
  • Lemary Vuletić, znakovna pjevačica, bavi se plesom i putovanjima
  • Angel Naumovski, bass gitara, vodi udrugu Dlan koja za osnovni cilj ima promoviranje kulture i umjetnosti Gluhih, inače profesor fizičke kulture Centra „Slava Raškaj“ Zagreb;
  • Mingsheng Pi, bass gitara, dizajner i slikar, kinez, rođen u Južnoj Koreji, od 2000. god živi u Zagrebu,
  • Nedeljko Feljan, udaraljke, back vokal, volontira i pomaže u Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba, umirovljen od 2010, izgubio vid na jedno oko na rukometnoj utakmici;
  • Dražen Maleković, bubnjevi, radi u Hrvatskoj pošti, počeo je svirati bubnjeve uz tatu koji je imao bend za svatove
  • Siniša Matijašić, gitara i glazbeni mentor benda, vodio je niz glazbenih projekata, vanjski suradnik Pop rock akademije Zagreb, autor glazbe za nekoliko predstava i mjuzikla.

Osim Siniše, mentora benda, te bubnjara Dražena koji je svirao uz tatu, ostatak ekipe nije imao prethodna iskustva u glazbi.

Pjesme prevodimo i na znakovni jezik, tako da nas mogu razumjeti i gluhe osobe. A nekoliko smo pjesama aranžirali tako da refren znakujemo svi zajedno, čitav bend (osim bubnjara koji drži ritam) i to se pokazalo kao pun pogodak. Zanimljivo je vidjeti na nastupu kako čujuće osobe znakuju sa nama.

Zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu Zagreb što nam je omogućilo nesmetan rad u sklopu Pop-rock akademije. Tu nam je baza, tu vježbamo, radimo na novim pjesmama, pijemo kavu i kineski čaj, jedemo muffine i radimo na koreografiji znakovanja.

Udruga Dlan

Udruga “Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura gluhih – DLAN” osnovana je 18.10.2001. godine na inicijativu gluhih pojedinaca s osnovnim ciljem promoviranja kulture Gluhih te kazališne i audio-vizualne umjetnosti na području Republike Hrvatske i inozemstva, približavanja umjetničkih i kulturnih događaja zajednici Gluhih i nagluhih te prihvaćanja Gluhih kao manjinske kulturalne grupe unutar civilnog društva. Udruga “DLAN” aktivna je u razvijanju kreativnosti i samopoštovanja Gluhih, te dostupnosti umjetničkih i kulturnih događanja zajednici Gluhih i nagluhih.

Adresa: Udruga Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih DLAN, Korčulanska 10, 10000 Zagreb